Japonya elektromanyetik topu gemiye entegre etti
Japonya Öz Savunma Kuvvetleri, test gemisi JS Asuka’ya yerleştirilen tarete monteli elektromanyetik topa resmi bir bakış sundu.

Japon Savunma Bakanlığı’nın Satın Alma, Teknoloji ve Lojistik Ajansı (ATLA), 2010’ların ortalarından bu yana Japon savaş gemileri için gelecekte bir silah olabilecek ve karada konuşlu olarak da kullanılabilecek elektromanyetik toplar üzerinde çalışıyor.
Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (JMSDF) tarafından JS Asuka’ya entegre edilen elektromanyetik topun fotoğrafı, Öz Savunma Filosu Komutanı Koramiral Omachi Katsushi’nin 9 Nisan’da gemiye yaptığı ziyaret sırasında çekildi. TWZ tarafından yapılan habere göre Japonya’daki gemi gözlemcileri, JS Asuka’ya yapılan yeni eklemenin görüntülerini halihazırda ilk olarak bu ayın başlarında yayınlamaya başlamışlardı.
6,200 ton deplasmana sahip test gemisi JS Asuka, 1995 yılında hizmete girdiğinden bu yana silah ve diğer deniz sistemlerinin geliştirilmesini desteklemek için kullanılıyor. JMSDF’den yapılan kısa açıklamada, “9 Nisan’da Öz Savunma Filosu Komutanı (COMSDFLT) Koramiral Omachi Katsushi, Satın Alma, Teknoloji ve Lojistik Ajansı’nda (ATLA) geliştirilmekte olan elektromanyetik topun son durumunu gözlemlemek üzere Öz Savunma Filosu’nun komutası altındaki Filo Araştırma ve Geliştirme Komutanlığı’na (FRDC) ait JS Asuka’yı ziyaret etti.” ifadeleri yer aldı.
ATLA’nın bir bölümü olan Yer Sistemleri Araştırma Merkezi (GSRC) tarafından yürütülen elektromanyetik topun tam ölçekli geliştirilmesine 2016 yılında başlanmıştı. Araştırma, “Elektromanyetik Hızlandırma Sistemleri Araştırması” adı altında 2016 mali yılından 2022 mali yılına kadar yürütülmüştü. Bahse konu araştırmadaki hedef, saniyede 2000 metre namlu çıkış hızı ve 120 atımlık namlu ömrüydü. Başka bir deyişle amaç, sabit bir namlu çıkış hızında 120 mühimmata kadar istikrarlı bir ateşleme elde etmekti.
EMT (Elektromanyetik Top) geliştirme süreci
Naval News tarafından aktarılan bilgilere göre geleneksel ateşli silahlar söz konusu olduğunda, barutun patlamasıyla oluşan basıncın namluda yol açtığı hasar bir sorun teşkil ederken bu durum bir EMT’de (Elektromanyetik Top) olduğunda ortaya çıkmamaktadır. Öte yandan, raydan geçen yüksek akımdan kaynaklanan ısı ve armatür ile ray arasındaki temastan kaynaklanan aşınmanın neden olduğu hasar bir sorun olarak görülmektedir.
Rayın yüzeyi bu durumdan dolayı aşındığından, namlu çıkış hızında azalma gibi performans düşüşlerine yol açmaktadır. Bu nedenle, başlangıçta namlu rayı için malzeme olarak bakır kullanılmış, ancak araştırma boyunca farklı metal ve diğer malzemelerin karışımıyla değiştirilmiştir. Sonuç olarak, 120 mermi atıldıktan sonra bile namlu rayında önemli bir hasar meydana gelmediği doğrulanmıştır.
2023’te ATLA, belirtilmemiş bir platformdan denizde prototip bir raylı topun test atışlarını başarıyla gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Ayrıca kurum, o sırada bunun herhangi bir ülke için türünün ilk örneği bir başarı olduğunu iddia etmişti. Günümüzde ise ATLA’nın söz konusu testten yayınladığı görüntüler, topun şu anda JS Asuka’da bulunan taret yerine bir deney düzeneğine monte edildiğini gösteriyor.
Tarih: 20-04-2025